Assalamulaikum & Selamat Sejahtera,
"Kambing golek perangat (reheat), dah panggang 3 hari dah...bawa salai nak perangat balik saja tu"
Itulah ayat tomahan yang kedengaran dari sebilangan kecil "pecinta" kambing dalam masyarakat kita. Mungkin datangnya dari rakan pesaing yang tumbuh bak cendawan lepas hujan, immitator atau peniru yang baru berjinak dalam bidang ini ataupun orang awam yang mendapat maklumat yang kurang tepat berkenaan kami dari media sosial yang mungkin dijadikan platform pemasaran dengan cara penyebaran maklumat kurang tepat, menburuk-burukan atau barangkali...fitnah.
Posting ini bertujuan menerangkan kembali atau menjawab tomahan dan tuduhan yang dilemparkan dengan maklumat yang benar dari pihak kami, bukan untuk memburuk-burukan atau menjatuhkan sesetengah pihak...jauh sekali dari menfitnah.
Resepi kambing panggang kami menggunakan adunan bahan rempah ratus yang banyak, ciptaan sendiri yang tidak kami war-war kan atau jual kepada pihak lain - our best kept secret. Jumlah dan berat rempah yang telah diadun serta disapu pada carcass kambing (yang telah dibasuh bersih) untuk diperap adalah lebih dari sekilogram (sekitar 1kg-3kg) bagi setiap ekor bergantung pada saiz. Kami akan memerapnya beberapa hari dalam feezer untuk mendapatkan rasa yang terbaik. Bagi mengelakan rempah tersebut masam/rosak kami perlu memanggangnya segera selepas carcass kambing itu defros (nyah beku). Malahan kambing itu sendiri tidak akan tahan lama selepas dikeluarkan dari freezer kerana ia telah dibasuh. Bagaimana untuk menempuh perjalanan yang lama jika jarak rumah kenduri jauh dari tempat kami - rempah dan kambing itu perlu "dimasak" dahulu dengan cara memanggangnya separuh masak bagi mengelakannya rosak dan berbau.
Seterusnya kambing golek kami tidak direbus atau dikukus dahulu sebelum panggang - ia adalah selling point atau kelebihan produk kami. Oleh itu proses memanggang perlukan 2-4 jam bergantung saiz - yang SEPARUH dari masa tersebut ditempat pelanggan. Kami menggunakan kayu api dalam jumlah yang agak banyak yang dibakar dijadikan bara untuk memanggang kambing pada awalnya. Arang yang dijual dipasaran tidak dapat membekalkan haba yang cukup untuk memanggang kambing dari mentah. Bagaimana mungkin ini dapat dilakukan ditempat pelanggan jika majlis diadakan di rumah teres, apartment, kondominium, dewan ataupun pejabat kerana melibat api yang marak dan asap yang banyak pada mulanya.
Jangkamasa yang lama untuk memanggang juga boleh menyebabkan makanan lain yang dibawa menjadi kurang enak sebelum majlis bermula dan kesukaran untuk merancang perjalanan jika venue majlis agak jauh juga salah satu faktor. Mahukah anda kami bermalam atau berada di rumah anda pukul 6 pagi jika majlis bermula pukul 11 pagi - pekerja kami juga tidak mengemarinya.
Apa yang kami lakukan setelah mengolek kambing di TEMPAT ANDA ialah men"GRILLE" ataupun memanggang di atas net untuk memasak secara sempurna kerana ada dikalangan masyarakat kita tidak akan makan daging yang masih merah/red ataupun "berdarah". Pilihan yang logik kerana anda sendiri sebagai pelanggan/tetamu boleh meminta daging kambing anda dimasak penuh (fully cooked), medium rare ataupun RARE !!!
Salai ataupun smoke adalah proses memasak yang berbeza dimana punca haba dibawa dalam bentuk asap atau smoke. Selalunya dalam keadaan bertutup (enclosed) dimana punca pembakaran ditempat lain manakala benda yang dimasak berada di tempat lain. Method ini famous di Amerika Utara yang mana proses memasak memakan masa berhari-hari.
Demikianlah sedikit penerangan bagi mereka yang sudi membaca dan menerimanya. Bersainglah secara jujur dengan berpaksikan kelebihan cara masing-masing, bukan dengan cara memburuk-burukan atau pun fitnah demi sedikit keuntungan atau sesuap nasi. Ingatlah kita membantu masyarakat melakukan ibadah - aqiqah, lepas nazar, majlis perkahwinan dan sebagainya. Selain sedikit keuntungan wang ringgit, kita juga barangkali berharapkan pahala dari yang MAHA ESA dengan melakukan fardhu kifayah.
"Kambing golek perangat (reheat), dah panggang 3 hari dah...bawa salai nak perangat balik saja tu"
Itulah ayat tomahan yang kedengaran dari sebilangan kecil "pecinta" kambing dalam masyarakat kita. Mungkin datangnya dari rakan pesaing yang tumbuh bak cendawan lepas hujan, immitator atau peniru yang baru berjinak dalam bidang ini ataupun orang awam yang mendapat maklumat yang kurang tepat berkenaan kami dari media sosial yang mungkin dijadikan platform pemasaran dengan cara penyebaran maklumat kurang tepat, menburuk-burukan atau barangkali...fitnah.
Posting ini bertujuan menerangkan kembali atau menjawab tomahan dan tuduhan yang dilemparkan dengan maklumat yang benar dari pihak kami, bukan untuk memburuk-burukan atau menjatuhkan sesetengah pihak...jauh sekali dari menfitnah.
Resepi kambing panggang kami menggunakan adunan bahan rempah ratus yang banyak, ciptaan sendiri yang tidak kami war-war kan atau jual kepada pihak lain - our best kept secret. Jumlah dan berat rempah yang telah diadun serta disapu pada carcass kambing (yang telah dibasuh bersih) untuk diperap adalah lebih dari sekilogram (sekitar 1kg-3kg) bagi setiap ekor bergantung pada saiz. Kami akan memerapnya beberapa hari dalam feezer untuk mendapatkan rasa yang terbaik. Bagi mengelakan rempah tersebut masam/rosak kami perlu memanggangnya segera selepas carcass kambing itu defros (nyah beku). Malahan kambing itu sendiri tidak akan tahan lama selepas dikeluarkan dari freezer kerana ia telah dibasuh. Bagaimana untuk menempuh perjalanan yang lama jika jarak rumah kenduri jauh dari tempat kami - rempah dan kambing itu perlu "dimasak" dahulu dengan cara memanggangnya separuh masak bagi mengelakannya rosak dan berbau.
Seterusnya kambing golek kami tidak direbus atau dikukus dahulu sebelum panggang - ia adalah selling point atau kelebihan produk kami. Oleh itu proses memanggang perlukan 2-4 jam bergantung saiz - yang SEPARUH dari masa tersebut ditempat pelanggan. Kami menggunakan kayu api dalam jumlah yang agak banyak yang dibakar dijadikan bara untuk memanggang kambing pada awalnya. Arang yang dijual dipasaran tidak dapat membekalkan haba yang cukup untuk memanggang kambing dari mentah. Bagaimana mungkin ini dapat dilakukan ditempat pelanggan jika majlis diadakan di rumah teres, apartment, kondominium, dewan ataupun pejabat kerana melibat api yang marak dan asap yang banyak pada mulanya.
Jangkamasa yang lama untuk memanggang juga boleh menyebabkan makanan lain yang dibawa menjadi kurang enak sebelum majlis bermula dan kesukaran untuk merancang perjalanan jika venue majlis agak jauh juga salah satu faktor. Mahukah anda kami bermalam atau berada di rumah anda pukul 6 pagi jika majlis bermula pukul 11 pagi - pekerja kami juga tidak mengemarinya.
Apa yang kami lakukan setelah mengolek kambing di TEMPAT ANDA ialah men"GRILLE" ataupun memanggang di atas net untuk memasak secara sempurna kerana ada dikalangan masyarakat kita tidak akan makan daging yang masih merah/red ataupun "berdarah". Pilihan yang logik kerana anda sendiri sebagai pelanggan/tetamu boleh meminta daging kambing anda dimasak penuh (fully cooked), medium rare ataupun RARE !!!
Salai ataupun smoke adalah proses memasak yang berbeza dimana punca haba dibawa dalam bentuk asap atau smoke. Selalunya dalam keadaan bertutup (enclosed) dimana punca pembakaran ditempat lain manakala benda yang dimasak berada di tempat lain. Method ini famous di Amerika Utara yang mana proses memasak memakan masa berhari-hari.
Demikianlah sedikit penerangan bagi mereka yang sudi membaca dan menerimanya. Bersainglah secara jujur dengan berpaksikan kelebihan cara masing-masing, bukan dengan cara memburuk-burukan atau pun fitnah demi sedikit keuntungan atau sesuap nasi. Ingatlah kita membantu masyarakat melakukan ibadah - aqiqah, lepas nazar, majlis perkahwinan dan sebagainya. Selain sedikit keuntungan wang ringgit, kita juga barangkali berharapkan pahala dari yang MAHA ESA dengan melakukan fardhu kifayah.
Golek & Grille Di Venue Majlis Menggunakan Arang Komersial
No comments:
Post a Comment