Sunday 6 August 2017

Tips Menjaga Menu Masakan Berkuah Kambing

Assala'mulaikum,

Terdapat banyak pertanyaan dari para pelanggan kami bagaimana cara yang betul dan terbaik bagi menjaga dan mengendalikan masakan berkuah kambing yang dipesan khususnya masakan kambing aqiqah. Ini datangnya khusus dari para pelanggan yang hanya memesan kambing aqiqah yang dimasak sahaja tanpa khidmat lengkap katering.

Secara lazimnya pihak kami akan menghantar masakan berkuah kambing aqiqah dalam periuk besar yang dimasak dan kebisaannya masakan tersebut masih warm atau suam. Bagi menjaga masakan tersebut hingga selesai majlis anda atau sehingga habis dimakan...anda tidak sepatutnya melakukan perkara berikut:


  1. Menutup keseluruhan masakan yang masih panas itu terutamya masakan kurma kambing kerana ini menyebabkan masakan tersebut rosak dengan cepat. Jika anda hendak menutupnya hendaklah menutupnya separuh sahaja dengan tudung periuk, selebihnya hendaklah dibuka. Lebih baik anda tidak menutup langsung jika ia terlalu panas selepas dimasak atau dipanaskan semula.
  2. Meletakan masakan yang masih panas yang dihantar kepada anda diatas lantai simen/tile yang sejuk TANPA alas yang tebal. Sebaiknya anda perlu meletaknya diatas meja atau ditempat yang tinggi daripada lantai.
  3. Mengunakan sudik yang sama untuk menyedok masakan yang dihantar dengan masakan lain atau secara ringkasnya kongsi sudik antara perbagai masakan. Ini akan menyebabkan semua masakan tersebut rosak atau 'basi' dengan cepat. Anda juga tidak sepatutnya "merendam" atau membiarkan sudik didalam periuk besar yang dihantar atau yang anda gunakan dalam tempoh jangkamasa yang lama.
  4. Anda tidak seharusnya membiarkan tetamu anda mengambil terus masakan dari periuk besar yang dihantar. Anda sepatutnya memindahkan sebahagiannya ke dalam tray/chafer untuk dicedok oleh tetamu anda.
Jika majlis anda berlangsung dalam tempoh yang lama dan masakan itu telah sejuk atau "berlemak", anda sebaikan dan seharusnya memanas kembali masakan tersebut sebelum dihidangkan. Insya Allah jika langkah diatas diamalkan dan segala aspek kebersihan diutamakan, masakan yang anda tempah dari kami akan tahan sekurang-kurangnya 1-2 hari. Kami memasak masakan yang ditempah anda pada awal pagi hari berlangsungnya majlis anda....bukan sehari sebelumnya. 

Jika anda tidak pasti atau familiar dengan langkah diatas, tempahlah pakej lengkap katering dari pihak kami, kami akan menguruskan semuanya bagi pihak anda.



Persiapan Lengkap Untuk Resepsi Perkahwinan

Thursday 6 July 2017

Tempahan Kambing & Lembu Bagi Aqiqah & Qurban Semasa A'idil Adha 2017

Assalamualaikum,

Tempahan dibuka untuk mendapatkan kambing, lembu bagi tujuan menjalankan ibadah Aqiqah dan Qurban serta perkhidmatan katering sepanjang tempah perayaan A'idil Adha 2017 pada awal September ini. Anda boleh menyemak senarai harga pakej dimuka depan nutrisidaman.blogspot.my pada sebelah kanan untuk perkhimatan memasak masakan berkuah kambing serta sebelah kiri untuk senarai pakej kambing panggang.

Sila hubungi kami bagi mendapat ternakan hidup samada kambing atau lembu bagi tujuan qurban. Tempahan awal digalakan bagi memudahkan kami membuat perancangan dan penyediaan bekalan ternakan yang sihat dan cukup untuk kemudahan anda menunaikan tuntutan ibadah tersebut.

Moga Ibadah Kita Semua Diterima & Dirahmati Allah.



Kambing Boer


Lembu Kacukan KK

Thursday 18 May 2017

Tempahan Kambing Panggang/Golek, Masakan Kambing dan Katering Bagi Iftar Ramadhan & Rumah Terbuka Syawal 2017

Assalamulaikum,

Tempahan dibuka untuk mendapatkan pakej kambing panggang berempah, masakan berkuah kambing untuk menu-menu yang ditawarkan serta khimat katering untuk majlis Iftar di bulan Ramadhan dan open-house di bulan Syawal yang bakal menjelma tahun ini. Seperti tahun-tahun lalu lazimnya, pihak kami membuka tempahan berdasarkan first-come-first-serve terutamanya bagi tarikh-tarikh favourate sambutan Eidul-Fitr dengan kapasiti 3-5 tempahan sahaja dalam sehari bagi menjaga kualiti perkhimatan dan ketepatan masa.

Tempahlah sekarang !!!!!


Slow-Cook Wood-Fire Roasted Lamb

Monday 15 May 2017

Rogan Josh (روغن جوش‎) - Menu Tradisi Masakan Kambing Dari Jammu & Kashmir

Assalamualaikum,

Anda bosan dengan menu masakan kambing untuk majlis aqiqah anda...yang selalunya disajikan dengan menu masakan kurma kambing. Sebenarnya terdapat perbagai lagi menu enak dan lazat boleh dimasak menggunakan daging kambing. Jika anda mahir memasak masakan berkuah berasaskan daging....anda pasti setuju dengan saya yang daging kambing adalah daging paling lazat dan versatile berbanding dengan daging lain sehinggakan begitu banyak masakan berkuah yang enak boleh dimasak mengunakan daging kambing.

Kami menawarkan anda pelbagai menu selain dari masakan kurma kambing seperti kuzi kambing, kambing masak merah, kambing masak hitam, kari tradisional, masak kismis, keema kambing, bahmia kambing dan kini satu lagi masakan lazat daging kambing yang berasal dari Jammu & Kashmir iaitu dipanggil Rogan Josh.

Roughan (روغن) bermaksud clarified butter ataupun ghee didalam bahasa Parsi, manakala Jus (جوش) ataupun Josh bermaksud stew ataupun melebus. Oleh itu Rogan Josh bermaksud merebus di dalam ghee. Gost didalam Urdu (goštbermaksud daging dan sinonimnya dikaitkan dengan masakan ini. Masakan ini menpunyai pengaruh Mughals dan Parsi, di dalam kalangan masyarakat Kashmir ia merupakan staple food ataupun makanan yang biasa dan selalu dimakan.

Kini kami bawakan kepada anda resepi yang sama demi mempelbagaikan masakan berasaskan kambing, ia sangat sedap dan sesuai dimakan dengan pelbagai jenis nasi ataupun roti.

Tempahlah sekarang!!!!!


Rogan josh (روغن جوش‎)


Thursday 4 May 2017

Perbezaan Sembelihan Aqiqah Dengan Daging Frozen: Untung Atau Rugi

Assalamualaikum,

Saya terpanggil untuk kembali menulis mengenai hasil atau yield dari sembelihan haiwan samada kambing, bebiri, lembu dan kerbau.... Ini sebagai penerangan pertanyaan dan kegusaran sesetengah anggota masyarakat mengenai hasil yang diperolehi selepas haiwan tersebut disembelih dan diproses (dilapah, dikeluarkan organ dalaman dan dibersihkan) untuk dimasak. Saya pernah menulis posting mengenai perkara ini pada 24 Januari 2015 bertajuk:

Sembelihan Kambing/Bebiri: Perkara Yang Patut Anda Tahu

Saya cuba menerangkan dengan lebih mendalam secara teknikal perkara ini berkenaan dengan hasil atau yield (daging) dari sembelihan, komposisi carcass, kulit serta bulu dan komponen lain (offal - organ dalaman) seekor kambing. Contoh data diambil dari sekumpulan kambing dengan umur maksimum 4 tahun dan purata umur 2.5 tahun dengan berat dari 27kg hingga 45kg. Berat hidup kambing contoh yang diambil ialah 30kg. Kambing disembelih pada awal pagi...bermakna semalaman ia tidak makan. Jadual berikut merupakan paparan komposisi hasil dari seekor kambing:

                                      Komponen                      Berat (kg)            % Dari Berat Hidup
                                      
                              Daging/Badan (Carcass)      13.4                                   44.6
                              Lemak                                    1.90                                    6.3
                              Kulit                                       2.15                                    7.1
                              Kepala                                    2.10                                    7.0
                              Kaki                                        0.60                                    2.0
                              Hati                                         0.44                                    1.4
                              Paru-paru                                0.38                                    1.2
                              Jantung                                   0.15                                     0.5
                              Rumen/Reticulum                  0.63                                     2.1
                              Usus                                       1.25                                     4.2
                              Perut                                       4.10                                  13.5
                              Lemak Perut (Omental)         0.64                                    2.1
                              Lemak  Mesenteric                0.59                                    1.9
                              Lemak  Peri-renal                  0.28                                    0.9
                              Buah Pinggang                      0.09                                     0.3
                              Pancreas                                 0.05                                    0.2
                              Limpa                                    0.06                                     0.2
                              Gall Baldder                          0.03                                     0.1
                              Diaphragm                             0.11                                    0.4
                              Pizzle & Bladder                   0.15                                     0.5
                              Lain lain                                 0.10                                     0.3
                                        
                                                Total                                   29.2                                         97.1


Kambing Yang Telah Disembelih & Sedia Untuk Dilapah

Selebihnya sekitar 900 gm adalah darah serta bendalir lain yang tidak ditimbang. Jelas seperti dinyatakan dalam posting sebelum ini yang hasil sembelihan binatang ternakan berkaki 4 ialah sekitar 45%-55%. Bagi tujuan memasak hanya daging akan diambil, organ dalaman tidak akan dimasak bersama bagi memanjang tempoh hayat masakan tersebut selain memelihara keenakan rasanya. Anda boleh meminta organ dalaman tersebut untuk dimasak sendiri jika mahu. 

Ternyata jika dibandingkan secara literal dengan daging kambing frozen, anda telah rugi separuh dari berat hidup kambing tersebut....itu pasti. Tetapi ingatlah bahawa aqiqah/kurban/lepas nazar anda harus membeli kambing hidup untuk disembelih....anda membeli nyawa kambing tersebut sebelum disembelih. Kambing tersebut mesti cukup umur, tidak cacat atau kurus dan sihat sebelum disembelih untuk ibadah aqiqah/kurban...dengan kata lain haiwan tersebut mestilah dalam keadaan terbaik. Maka harganya tidaklah boleh dibandingkan dengan harga daging kambing frozen walaupun semurah mana sekalipun kerana ia tidak boleh dijadikan sebagai sembelihan ibadah aqiqah/kurban.

Biarlah kerugian anda tersebut dibalas dengan ganjaran pahala dari Allah yang kita tidak tahu atau dapat mengukurnya dengan mengerjakan ibadah yang disyariatkannya dengan taat. Tepuklah dada dan tanyalah iman serta kebijaksanaan akal fikiran anda.....                             

Wednesday 5 April 2017

7 Bahagian Lembu Untuk Aqiqah - RM680 Sebahagian

Assala'mualaikum,

Umum mengetahui yang ibadah aqiqah sinonim dengan kambing ataupun bebiri atau kibas kerana haiwan tersebut merupakan yang paling baik dan diutamakan untuk masyarakat islam melakukan ibadah aqiqah berdasarkan hadith yang bermaksud ....

Dan dari Ummu Kuraz al-Ka'biyyah, bahawa ia menanyakan kepada Rasulullah s.a.w tentang aqiqah, maka sabdanya: "Memang, untuk anak lelaki dua ekor kambing dan untuk anak perempuan seekor, dan tidak mengapa jika haiwan itu jantan atau betina."

Diriwayatkan oleh Ahmad, juga oleh Tirmidzi yang menyatakan sahihnya.

Tetapi Imam Malik, Imam Asy Syafi'e serta Iman Ahmad serta jumhur ulama membenarkan haiwan lain seperti lembu atau unta bagi digunakan untuk tujuan diatas berdasarkan beberapa dalil yang antaranya...

ن أنس بن مالك كان يعق عن بنيه الجزور

"Bahwasanya Anas Bin Malik mengaqiqahi dua anaknya dengan unta"


Diriwayatkan oleh Ath-Thabarani dalam Al-Kabiir no. 685 dan Ibnu Abi Syaibah 8/244 no. 24636 (Maktabah Ar-Rusyd; Cet. 1/1425, Riyadl). Asy-Syaikh Hamdiy bin ‘Abdil-Majid As-Salafy dalam takhrijnya atas riwayat Ath-Thabarani tersebut mengatakan : “Berkata (Al-Haitsami) dalam Al-Majma’ (4/59) : ‘Rijalnya adalah rijal Ash-Shahiih”.

Terdapat perbincangan yang panjang lebar berkenaan dengan isu ini dan anda boleh mempelajarinya dari kitab-kitab serta ulama ulama yang murtabar. Kami tidak bermaksud untuk menhurai serta menbincangkannya disini dengan mendalam.

Berdasarkan permintaan, kami ingin menawarkan alternatif yang lebih murah kosnya selain daripada kambing, bebiri atau kibas kepada para pelanggan kami yang ingin melakukan ibadah aqiqah dengan munggunakan 7 bahagian lembu. Sila hubungi pihak kami untuk mengambil bahagian dalam 7 bahagian lembu tersebut. Harganya RM680 untuk satu bahagian setelah disembelih, dilapah dan dipotong kecil serta dibahagikan.

Anda boleh mengumpulkan anak-anak anda serta anak-anak saudara mara anda untuk menlengkapi 7 bahagian tersebut. Anda juga boleh masuk untuk sebahagian atau lebih tetapi anda perlu tunggu peserta lain melengapi 7 bahagian itu untuk seekor lembu disembelih.

Bagi upah memasak dan khimat katering bagi menu tambahan yang lain anda perlu mendapat maklumat dan perbincangan lanjut dengan pihak kami.


Lembu Untuk Aqiqah & Qurban

Friday 24 March 2017

Diskaun 9% Kambing Panggang/Golek Pakej Kenduri Untuk Anggota Pasukan Keselamatan

Assalamulaikum,

Demi menghormati serta menghargai jasa, keringat dan pengorbanan anggota pasukan keselamatan dalam menjaga keselamatan, ketenteraman dan kesejahteraan, dengan kata lain public orders negara dan masyarakat kita amnya....pihak kami dengan rendah diri ingin menawarkan potongan harga sebanyak 9% untuk langganan pakej kenduri kambing panggang berempah.

Tawaran ini terbuka kepada anggota polis, kesemua cabang angkatan tentera, bomba & penyelamat, APMM, Pertahanan Awam serta petugas perubatan. Tawaran ini terbuka sepanjang tahun.... Anda hanya perlu membuktikan yang anda sememangnya anggota daripada entiti-entiti tersebut.
animasi-bergerak-bendera-malaysia-0008


Terms & Conditions May Apply